Engagera dig:

Skriv debattartiklar

Har du upprörts över något som sker där du bor? Ett sätt att protestera kan vara att skriva ihop en debattartikel. Kontakta tidningar, ett bra tips är att vända sig till lokaltidningar, det är oftast lättare att få sina texter publicerade där. Kräv rökfritt hjälper dig gärna med texten. Debattartikeln får väldigt gärna även publiceras på Kräv rökfritts hemsida
Illustrationen tillhör Kräv Rökfritt

18 tips för att skriva en grym debattartikel:

1. Läs andras debattartiklar, det finns många bra på internet.

2. Välj en vinkling som är aktuellt men inte uttjatad, hitta en vinkel som skapar intresse.

3. Uppmärksamma något aktuellt och börja gärna med - I dag…

5. Utgå från att skriva kring ett ämne som intresserar många andra. Redogör tydligt och gärna med exempel för hur frågan berör många.

6. Finns de dem som inte håller med dig? Belys deras argument och förklara på vilket sätt du inte håller med och varför.

7. Finns det flera som tycker som du och tillhör en annan organisation eller liknande, gå ihop och skriv debattartikeln tillsammans, fler aktörer ger tyngd till texten och förhoppningsvis större uppmärksamhet.

8. Budskapet ska normalt vara enbart ett och tydligt formulerat. Om artikeln tar upp för många saker är det svårt att hålla en röd tråd.

9. Språket ska vara lätt att förstå, med korta meningar och tydliga argument.

10. Rubriken ska vara tydlig, kort och intresseväckande. Använd gärna fyndiga ordlekar eller starka värdeladdade ord. Många gånger sätter tidningarna själva rubriken, men det är bra att ha gett dem ett förslag.

14. Längden på artikeln avgör ofta om den blir läst. Kontakta den redaktion som du planerar att skicka artikeln till, de har oftast bestämmelser kring maxantal ord, följer du inte dem riskerar du att inte bli publicerad.

16. Ring även debattredaktören innan du skriver/skickar in din debattartikel och fråga om de är intresserade av din text. Berätta varför artikeln bör publiceras och berätta varför den är aktuell just nu.

18. För att nå ut till fler är det bra att skriva debattartikeln med regional eller lokal anknytning, när det är möjligt. Tala då om för tidningen att ”den här versionen är speciellt skriven för ert spridningsområde”. Använd gärna regionens/ortens namn i rubriken, det ökar sannolikheten för att du får med det du skrivit i tidningen..

Vill du publicera din artikel på Kräv Rökfritts hemsida mejlar du in texten till: hannah@ungaallergiker.se

Ett annat bra tips är att svara på andras debattartiklar med kommentarer med din syn på dem. Det är väldigt bra att bygga på med tankar och erfarenheter i ett svar på en debattartikel eller skriva en kortare insändare till din lokaltidning. Där kan du enkelt och kortfattat lyfta dina åsikter om rökning.