Bearbeta genom svarvning

Bearbeta genom svarvning

Svarvning är en form av skärande bearbetning av olika material. Metall, plast, sten och trä exempelvis. En klurig teknik som kräver en hel del övning. Tänk dig vackert svarvade bordsben, dekorativa träskålar eller häftigt utformade basebollträn. S Maskin svarvar har intressanta tips och ett brett utbud av moderna svarvar som täcker dina behov.

Svarva i trä

Vilken fantastisk känsla att se hur svarvjärnet smidigt förvandlar en träbit till ett riktigt konstverk. Med ett knivskarpt skrapjärn skalas lager efter lager bort. Lättsamt med en välbehaglig känsla. En träsvarv är tränördens bästa leksak.

En svarvbänk är en relativt enkel maskin ifall man är händig och vill bli kompis med den. En träbit spänns fast med hjälp av en dubbdocka som kan flyttas längs med svarvbänken. Det går även att montera träet med en gripklo direkt på motorn. Träsvarvaren vilar stadigt i sitt svarvjärn på stödet, medans motorn gör att träet vrids runt i hög hastighet. På så sätt formas trästycket. S Maskin svarvar har svar på de flesta funderingar ifall du söker tips och inspiration kring svarvverktyg.

Historian om svarvning

Svarven är ett gammalt verktyg som är känt ända sedan det forntida Egypten. En av de allra första var stångsvarven, vilken består av björk-eller grangren som är elastiskt. Genom ett snöre ytterst så förbands den med trampa. Denna har sedan utvecklats år efter år i smidighet och hastighet. Skillnad mellan svarvning nu och då är dels att skärverktygen består av nya material samt att de flesta verktygsmaskinerna är datorstyrda.

Olika typer av träsvarvar

  • Manuell – Fungerar med både trä och metall. Skärfunktionen är monterad i svarvens verktygshållare. Svarven snurras manuellt.
  • Bänksvarv – Finns i olika varianter med olika funktioner. Främst för trä och metall.
  • Elektrisk träsvarv – Finns med en mängd olika automatisering.

Tips att starta med en liten svarv och arbeta sig uppåt genom att träna och söka kunskap av omgivningen och på S Maskin svarvar.