Helt rätt med en utedusch

Helt rätt med en utedusch

Något som är helt rätt att ha, i trädgården, vid sommarstugan eller i anslutning till poolen, det är en utedusch. Glöm det där med att skölja av dig direkt med kallt vatten från trädgårdsslangen! En utedusch kan användas, främst om sommaren, även om det finns de varianter som fungerar även under vintern.

Den allra vanligaste modellen av utedusch, det är solduschen, eller solluppvärmd utedusch. Men sedan finns det även de du kan koppla in på din befintliga vattenledning samt de som används med gasol.

Utomhusdusch med solvärme

En soldusch är en utedusch som värms upp med hjälp av solen. Den har då en vattentank, samt som en beredare i tanken, som du kopplar samman med din vattenslang. Den ska stå i direkt solljus, så att vattnet i den kan värmas upp. Sedan kan du styra hur mycket av det varma vattnet som ska komma ut och även ha på lite kallare om du föredrar det.

Se till att du placerar din utedusch på ett lämpligt ställe, gärna plan mark. Ha något att stå på, så som en trätrall eller liknande. Det finns även smarta väggar eller insynsskydd att ha runt duschen.

Andra typer av uteduschar

Utöver soluppvärmd utedusch så finns det även andra varianter av duschar att ha utomhus. En av dem fungerar på det vis att du kopplar den till en befintlig kall och varmvattensystem. Dock kan det krävas att du tar hjälp av en VVS montör. Fördelen med denna är att du har varmt och kallt vatten på samma sätt som inne.

En annan variant är utedusch med gasol. Det är då en genomströmningsvärmare som kopplas till en gasolvattenberedare. Gasolen gör att vattnet rinner snabbt till vattenberedaren där det värms upp. Även denna gör att du har varmt vatten, när du än vill ha det.

Så ska du köpa en utedusch, fundera då på vilken av dessa varianter som kan tänkas passa dig.