Så kan du förbättra din sömn

Så kan du förbättra din sömn

Vaknar du ofta upp och känner dig utmattad och trött på morgonen? Känner du dig ofta stel och öm? Då kan det vara på tiden att du gör något åt dina sömnproblem. Här får du några tips som kan hjälpa dig att få en bättre sömn och på så vis även mer energi.

 

Skaffa en bättre säng

Om du ofta måste vända och vrida på dig under natten eller vaknar upp med smärta, skulle det kunna bero på din säng. Då kan det vara en bra idé att byta ut den gamla sängen mot en ny. När en säng har använts i många år blir den till slut utsliten. Din kropp förändras även den med tiden, så den säng som passar din kropp just nu kommer med största sannolikhet inte vara lika bra längre fram i livet. Byt säng eller madrass så fort du börjar märka av smärta och obehag efter att du har legat i den.

Om du vill testa att byta ut din gamla säng mot en nyare och bättre säng, skulle du kunna kika närmare på sängar från bedz.

Tänk på det du gör innan du går i säng

Vad brukar du syssla med precis innan du går och lägger dig? Brukar du ofta halvsova framför din TV på kvällen? Ligger du i sängen och scrollar i timvis på din telefon? Dricker du kaffe precis innan du ska sova? Om du kan svara ja på en eller flera av dessa, bör du överväga att slutamed dessa saker. De påverkar nämligen din sömn negativt. Testa att läsa en bra bok i sängen i stället för att titta på telefonen. Om du känner dig trött i TV-soffan, kanske du bara ska gå och lägga dig i stället. Om det inte är så sent, kan du testa att försöka göra något som håller dig vaken tills du faktiskt ska sova. Undvik koffein på kvällen. Det kan ta många timmar för koffeinet att sluta verka. Om du går och lägger dig med koffein i kroppen kommer det att hålla dig vaken riktigt länge.

Håll dig vaken under dagen

Ett annat bra tips som skulle kunna hjälpa dig till en bättre sömn är att hålla dig vaken under hela dagen. Om du undviker att ta korta tupplurar under dagen, kommer du sakta att bygga upp din trötthet. När du väl ska gå och lägga dig på kvällen, kommer du att vara ordentligt trött och kommer därför somna lättare och å en djupare sömn överlag.